Tol

Bugün hayran hayran bahsedeceğim kitap: Tol.

101894_2İlk basımı 2002’de yapılan bu güzel mi güzel kitap, Murat Uyurkulak imzası taşıyor, Metis basımı.

Gezi Parkı olayları yaşanırken okunmasıyla beraber insanda aşırı derece devrim isteği yaratan bu kitap, güzel diliyle, güzel cümleleriyle, ve mükemmel mi mükemmel konusuyla okuru heyecandan heyecana sürüklüyor.

Bir tren kompartımanında bir şair ile çocukluğunu yaşamamış bir orta yaşlı olan ana kahramanımız etrafında dönmekte olan bu kitap, şairin kahramanımıza verdiği öyküler ile geçmişte devrim aşıklarının başından geçenleri ve bu yolculuğun sebebini açıklar cinste. Kitap, bir mahallenin yaptığı devrim ile, şairiyle, Topal Ahmet Komutanı ile tam anlamıyla bir devrim hikayesi olmuş.  İnsanların tekdüzeliğini ve sıradanlığını yok edecek bir kitap olan Tol, olayla paralel ülkemizde yaşayan insanların yavaş yavaş gözlerinin açılmasını da bir yan hikaye olarak bize sunuyor.

Yazar, kitabı okuyucuyu sıkmadan, konunun ilginçliğini kaybettirmeden ve devrimi, asıl devrimi okurun içine işleyerek büyük bir iş başarmış. Kitap, olay örgüsüyle, diliyle ve  başarılı yan hikayeleriyle okuyucuyu havaya sokmak için birebir. Tol, defalarca okunacak derecede iyi ve okura bir şeyleri hatırlatma konusunda çok başarılı.

“Devrim, vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi.”

“Her yaşın kendine göre bir güzelliği yoktu. Emin olduğun, farkında olduğun hiçbir yaşın güzelliği yoktu. Yaş öyle bir şey olacaktı ki, sen bilmeyecektin. Sana yaşını sorduklarında şaşıracaktın, şöyle bir durup hesaplamak zorunda kalacaktın. Yaş günü hediyesi verenlere ajan provokatör gözüyle bakacaktın. ‘Benim yıllarımı paketlemeyin ulaan, bırakın dağınık kalsın!’ diye bağıracaktın.”

Puan:9/10

Mehmet Erhan Üras.

 

Bu yazı Türk Edebiyatı içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın