Amber Yıllıkları (The Chronicles of Amber) – 1 – Amber’de Dokuz Prens

Carl Corey, bir hastane odasında uyandığını fark ettiğinde neden burada olduğu hakkında en ufak bir fikre bile sahip değildir. Dahası, kendisinin bile kim olduğunu bilmemektedir. Fakat uyanır uyanmaz aklına gelen ilk şey, bir entrikanın kurbanı olmuş olabileceğidir.  Bu ipucundan yola çıkarak, kendisini hastaneye kapatan düşmanlarını bulup, hafızasını geri kazanma peşine düşecektir.

Image

Tabi bu sadece bir başlangıç. Carl, aslında Amber adlı ülkenin en büyük prenslerinden biridir ve taht kavgaları yüzünden bu hale gelmiştir. Amber neresi midir? Orası tek gerçekliktir. Diğer gerçeklikler ( Bizim dünyamız da dahil ) sadece Amber’ın evrene düşürdüğü gölgelerdir. Amber kanından olanlar da, bu gölgeler arasında gezinme yeteneğine sahiptir.

Bir bilim kurgu yazarının ( Roger Zelanzy ) kaleminden çıkma bu özgün fantastik seri, klişeleşmiş pek çok fantazi öğesinden uzak ve her satırında kafanıza daha çok entrika ve soru sokan bir yapıt. Entrika ve fantezi denildiğinde aklınıza Game Of Thrones geliyor olabilir, fakat GoT’un aksine bu kitapta hikayeyi sadece birinci kişinin ağzından (Corwin) dinlediğimiz için, kitaplar boyunca haberimizin olmadığı entrikalarla karşılaşmamız mümkün. Ayrıca, kahraman bakış açısını çok iyi kullanan Zelanzy’nin, kahramanımızın diğer fantazi karakterlerinin aksine nötr, hatalar yapabilen ve “seçilmemiş” bir kişi halinde bize sunması, bu seride yalın fakat derin bir hikaye yaratmıştır.

Koskoca bir kitap aslında seriye girişten ibarettir. Amber, bütün prensler ve prensesler, komşu gölgeler, ve o anki güç dengeleri anlatılır. Amber kanına işlemiş entrika ruhu, hafızasını kaybetmiş olsa bile Corwin’in içindedir ve “yanlış zamanda doğru yerde olan bir adamın”, bir de özenle seçilmiş sözler kullanarak, nasıl güç dengelerini bozduğunu bu ilk kitapta göreceğiz.

Image

Size bir tavsiye, bu seriye başlayacaksanız kitapları teker teker almayın. Nitekim, iki kişi arasındaki dialog birinde başlarken ötekinde bitiyor olabilir. 2. kitabı almayı beklerken pek çok şeyi unutabilirsiniz. O yüzden ilk beş kitabı alın, bitirin. Sonra istediğiniz arayı verip ikinci beşlemeye geçin.

 

İthaki Yayınları. Ekim, 2002. Birinci Basım.

Puan : 10/10

Efe Gürkan

Bu yazı Bilim Kurgu içinde yayınlandı ve , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın