Otostopçunun Galaksi Rehberi

Bugünkü kitabımız (başlıktan asla anlayamayacağınız şekilde): Otostopçunun Galaksi Rehberi

Aslında 5+1 şeklinde bir üçleme olan bu serinin yalnızca ilk kitabından bahsedeceğim.

Image

Avrupa’yı Otostopçunun Avrupa Rehberi ve Günde Beş Dolara Avrupa gibi kitaplarla, otostop çekerek dolaşan 19 yaşında bir çocuk (Innsbruck’ta bir tarlada sarhoş yatarken) şöyle düşünür: Birisi oturup Otostopçunun Galaksi Rehberi‘ni yazsa hemen vınlar giderdim. Sonra Cambridge’de okuyarak ve ardından yazarlık yaparak geçirdiği 6 yıl boyunca bu konu aklına bir daha gelmez. Komedi ve bilimkurguyu birleştirme tutkusuyla yola çıktığı zaman bu fikir aklındaki başka fikirlerle de birleşerek mükemmel bir BBC radyo serisi oluşturur. O kadar popüler olur ki, ilk kitap seri çıktıktan yalnızca bir yıl sonra İngiltere’de, iki yıl sonra ise Amerika’da basılır.

Bahsettiğimiz kişi Douglas Noel Adams. Sizi şaşırtmaktan, güldürmekten ve kendine hayran bırakmaktan vazgeçmeyecek bir yazar kendileri. Arthur’un sakin, uysal, bira ve çay seven İngiliz kişiliği, Ford Prefect’in garip davranışları ve en önemlisi de kitabın adını aldığı gerçek bir Otostopçunun Galaksi Rehberi ile, size görebileceğiniz en güzel evrenlerden birini yaratacak. Biraz bilim kurgu, bol bol komedi ve DNA’ın dehası (ki kendisi zamanında Doctor Who için de yazmış!) sayesinde dünyanın ve evrenin en ilginç karakterleriyle uzun bir yolculuğa çıkacaksınız.

Hikayemiz, bir Perşembe sabahı uyandığında evinin yıkılmak üzere olduğunu gören, ardından gezegeninin de çok benzer bir sebepten yıkılacağını öğrenip, hep garip bulduğu ve aslında Betelgeuse civarındaki küçük bir gezegenden geldiği ortaya çıkan arkadaşı Ford Prefect’le (anlaşıldığı üzere küçük bir araştırmadan sonra bu ismin hiç dikkat çekmeyeceğini düşünmüş) bir Vogon İnşaat Filosu gemisine otostop çekerek gezegeninden ayrılan Arthur Dent’le ilgili. Ama kitap her zaman hikayeyi anlatmıyor. Otostopçunun Galaksi Rehberi adlı, Dünya’da asla yayımlanmamış bir kitaptan pasajlar da var. Mesela Rehber, var olan en iyi içkinin Pan Galaktik Gargara Bombası olduğunu, onu içmenin etkisinin, beyninizin çevresine bir bir limon dilimi sarılmış büyük bir altın tuğla tarafından parçalanmasına benzetilebileceğini söyler. Bir havlunun Traal’ın Kurt-gibi-acıkmış Cırtlak Canavarı’nın bakışlarından kurtulmak ve Santraginus V’nin ışıl ışıl mermer kumsallarında baş döndürücü deniz buharını içinize çekerken üzerine yatmak, şuursuz bir gezgin (otostopçu olmayan)’den bir kutu bisküvi ve diş fırçası “ödünç almak” dahil pek çok şey için kullanabileceğinden ve bu yüzden yıldızlararası seyahat eden bir otostopçunun sahip olabileceği neredeyse en işe yarar şey olduğundan bahseder.

Image

Asla ayrılmak istemeyeceğiniz bir evrene girmeye hazırlanın! Deneyimlerimden anladığım kadarıyla tüm kitapları okumak, radyo serisini dinlemek, dizisini izlemek (http://www.imdb.com/title/tt0081874/), filmini izlemek (http://www.imdb.com/title/tt0371724/) yetmiyor, Havlu Günü’ne katılmak (http://towelday.org/) gibi saçma sapan görünen şeyler de yapıyorsunuz.

Puan: 10/10

Merve Akçay.

Bu yazı Bilim Kurgu, Dünya Edebiyatı içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Otostopçunun Galaksi Rehberi

  1. Geri bildirim: Evrenin Sonundaki Restoran | Değirmen Bekçisi

  2. Geri bildirim: Elveda ve Bütün O Balıklar İçin Teşekkürler | Değirmen Bekçisi

Yorum bırakın